Biologisch barbecueën, deel 1: de barbecue aansteken

Tips & Tricks
Biologisch barbecueën, deel 1: de barbecue aansteken

Wanneer je op een heerlijke zomerse avond door de straten wandelt, ruik je het. De geur van barbecue kruipt in je neus. En de extra kruiden die ze erop strooien, om de buren jaloers te maken, doen je watertanden.

We willen de pret zeker niet bederven, maar heb je er al eens bij stilgestaan dat barbecueën ook schadelijk voor het milieu kan zijn? Gelukkig hoeft milieuvriendelijk barbecueën niet moeilijk te zijn. Gewoon enkele aanpassingen en je barbecuet al op verantwoorde en biologische wijze.

Tip 1: Gebruik geen wegwerp barbecue en servies.

Soorten barbecue

Je hebt 3 types barbecue: houtskool barbecue, gasbarbecue en elektrische barbecue. Ongeacht het type barbecue komen er schadelijke stoffen vrij.

Elk type heeft z’n voor- en nadelen. En van elk type geven we je handige tips om zo duurzaam en biologisch mogelijk te barbecueën.

Houtskool met FSC keurmerk, kokosbriketten en bruine aanmaakblokjes

FSC houtskool

De meest milieuvriendelijke manier om je houtskoolbarbecue aan te steken is met houtskool die het FSC keurmerk dragen. Door dit keurmerk ben je er zeker van dat er steeds nieuwe bomen geplant worden voor de houtskool die jij gebruikt.

Kokosbriketten

Een andere optie zijn kokosbriketten. Deze briketten verbranden namelijk op een hoger temperatuur dan andere briketten. Die hogere temperatuur zorgt dat er minder schadelijk stoffen voor het milieu vrijkomen. Ook voor de productie van de kokosbriketten is minder grondstof nodig. Win-win!

Bruine aanmaakblokjes

Specialisten van de barbecue, die geen aanmaakblokjes nodig hebben, sla dit stukje gerust over… Voor de anderen bestaan er aanmaakblokjes!

Warm je graag snel en vlot de houtskool of kokosbriketten op? Dan gebruik je waarschijnlijk aanmaakblokjes. Hierbij heb je keuze tussen twee soorten: bruine en witte.

Als je het milieu zo min mogelijk wil belasten, kies je voor de bruine. De bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van naaldhout en paraffine waardoor deze milieuvriendelijker zijn dan de witte aanmaakblokjes die van petroleum worden gemaakt.

Tip 2: Gebruik FSC houtskool of kokosbriketten én bruine aanmaakblokjes

Wat met elektrische- en gasbarbecues?

Ook wanneer je een gasbarbecue gebruikt kun je eenvoudig milieuvriendelijker barbecuen. Zet bijvoorbeeld de gastoevoer uit wanneer iedereen aan het eten is, en de barbecue niet in gebruik is.

Bij een elektrische barbecue moet je wel wat meer geduld hebben, want die heeft meer tijd nodig om op te warmen. Ook hier, als de barbecue even niet in gebruik is, zet ‘m wat lager.

Eens je elektrische barbecue warm heeft, koelt die ook niet zo snel af. Je kan dus perfect de barbecue vroeger afzetten, om zo elektriciteit te besparen.

Kleine groep, kleine barbecue

Pas de grootte van je barbecue aan op het aantal mensen die mee schuift aan tafel. Het heeft geen zin om een grote barbecue aan te steken wanneer je van plan bent om er slechts voor 2 personen op te bakken.

Zo voorkom je ook overmatig gebruik van houtskool of briketten.

Nu heb je zeker en vast zin gekregen om te barbecueën, niet? 



Ontdek meer

Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van de laatste activiteiten.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Deze website gebruikt cookies

Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst.

Meer informatie over cookies