Aan de slag met pasta

Voeding   |  Aan de slag met pasta

Pasta, uitgeroepen tot het lekkerste gerecht ter wereld, is super veelzijdig. Zowel op vlak van vormen, kleuren, graansoorten als bijhorende sausen zijn de mogelijkheden oneindig. Tijd om dus het één en ander op een rijtje te zetten.

Wist je dat?

  • Er bestaan wereldwijd meer dan 600 pastasoorten. De meest gekende? Capellini, farfalle, macaroni, fusilli, lasagne, linguine, orecchiette, penne, ravioli, rigatoni, spaghetti, tortellini…en zo kunnen we nog even doorgaan.
  • Tomaten zijn oorspronkelijk vruchten uit Zuid-Amerika. Na hun introductie in Europa door de ontdekkingsreizigers rond 1520, duurde het wel nog 200 jaar vooraleer de tomatensaus in de Italiaanse keuken was ingeburgerd. Nu is deze saus niet meer weg te denken uit de ‘lekkerste keuken ter wereld’.
  • De Italianen zouden al pasta eten van tijdens het Romeinse Rijk. Vandaag de dag is daar nog niks veranderd. Een Italiaan eet immers gemiddeld 30 kilo pasta per jaar.

Glutenvrije varianten

Pasta bestaat normaal gezien uit tarwe, water en soms ei. Maar je kan ook met andere graansoorten pasta maken en er bestaan zelfs glutenvrije varianten!

Volkoren pasta

Deze pasta bevat meer vezels dan ‘witte’ pasta. Dit maakt dat de pasta meer complexe koolhydraten bevat. Deze soort koolhydraten zijn moeilijker af te breken door ons lichaam. Hierdoor komt de energie gelijkmatiger vrij, krijgen we minder een dip na het eten en hebben we minder snel opnieuw honger.

Speltpasta

Spelt is ook een graansoort en bevat dus ook gluten. Toch bevat spelt minder gluten dan normale tarwe. Hierdoor is deze pasta lichter en gemakkelijker te verteren. Bovendien smaakt hij heerlijk door zijn typische nootachtige smaak.

Pasta met maïs- en kikkererwtenmeel

Tegenwoordig bestaan er ook glutenvrije pasta’s met o.a. maïsen kikkererwtenmeel. Ze zijn bovendien superlekker!


Terug naar het overzicht

Blijf op de hoogte