Hoe gebeurt dat nu, decafeïneren?

Voeding
Hoe gebeurt dat nu, decafeïneren?

’s Morgens kan die lekkere warme kop koffie wonderen doen om de dag goed te starten. Maar hoe later op de dag je koffie drinkt, hoe meer moeite je kan krijgen om in te slapen of goed te slapen.

Indien je in de namiddag of avond toch nog dat bakje troost wil drinken kan cafeïnevrije koffie een oplossing bieden om nadien toch goed de slaap te kunnen vatten.

Maar hoe wordt decafiné koffie nu precies gemaakt?

Er zijn 2 methoden om koffie te decafeïneren: de DCM methode en de kritische koolzuur methode.

Het decafeïneren vindt bij beide methoden steeds plaats voordat de koffiebonen gebrand worden. Bij de verschillende manieren om te decafeïneren wordt er een stof gebruikt die cafeïne aan zich bindt. 

1. DCM methode 

Hierbij wordt dichloormethaan (DCM) als extractiemiddel gebruikt. De kwaliteit is speciaal bestemd voor de voedingsindustrie. De ruwe, nog groene koffiebonen wordt vochtig gemaakt en gedurende een half uur in het extractiemiddel geweekt. Dit wordt een aantal keren herhaald. Nadat de cafeïne is opgelost, wordt het DCM verwijderd. Daarna worden de bonen langdurig gestoomd om eventuele resten van het DCM te verwijderen.Nadien worden de koffiebonen met warme lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld. Tenslotte wordt de koffie gebrand, gemalen en verpakt. 

2. Kritische koolzuur methode

De koffiebonen worden in water gedompeld waardoor ze zwellen en de cafeïne ‘mobiel' wordt. Daarna wordt met koolzuur (CO2) onder zeer hoge druk en lage temperatuur de cafeïne opgelost. De bonen worden daarna gedroogd waardoor de CO2 verdampt. De kritische koolzuur methode is een milieuvriendelijke manier van decafeïneren. 

Deze behandelingen hebben geen invloed op de smaak van de koffie omdat smaak- en aromastoffen pas worden gevormd tijdens het branden. 

Vóór het decafeïneren bevat de koffie tussen de 1 en 2,5% cafeïne. Na de behandeling blijft er maximaal 0,1% cafeïne in de koffie achter. 

Op zoek naar lekkere bio decafiné koffie?

Kom langs in 1 van onze Origin’O-winkels en ontdek ons assortiment. Nog vragen? Vraag dan gerust advies aan ons winkelpersoneel.



Ontdek meer

Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van de laatste activiteiten.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Deze website gebruikt cookies

Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst.

Meer informatie over cookies