Amandel-cashewmelk (en -beleg)

Amandel-cashewmelk (en -beleg)

personen: 4 bereidingstijd: 30min niveau: eenvoudig

ingrediënten

    • 100 g amandelnoten (met bruin vliesje)
    • 100 g cashewnoten
    • 7 gedroogde ontpitte pruimen
    • 1 vanillestok
    • 6 dl water

bereiding

  1. Laat de noten en pruimen een nachtje weken in water.
  2. Giet ze af, spoel ze grondig en doe de uitgelekte noten en pruimen in een blender/keukenrobot samen met het merg van 1 vanillestok en 6 dl water en mix fijn.
  3. Giet alles door een kaasdoek en vang het vocht op, dit is de amandel-cashewmelk.
  4. Laat even rustig uitlekken met een gewicht op. Hou de pulp ook bij om beleg van te maken!
  5. De melk is nog lekkerder als hij even in de koelkast heeft gestaan. Verfrissend!
  6. Mix de uitgelekte notenpulp met 2 el kappertjes, het sap van een halve citroen, 1 geperst teentje knoflook, 1 gesnipperd sjalotje en een beetje tabasco in de keukenrobot. Schep de pulp in een kom en meng er nu een halve bussel gehakte munt, een halve bussel gehakte bieslook en 3 el ‘shiro miso’ (bleke miso-pasta) door. Doe de notenpasta nu nog eens in de kaasdoek, plaats er een gewicht op en laat enkele uren uitlekken in de frigo. Heerlijk als originele tapenade!