Seizoensgroente in de kijker: radijs

Voeding
Seizoensgroente in de kijker: radijs

Dat het woord "radijs" komt van het Latijnse "radix", wat "wortel" betekent, en het Griekse woord "raphanus", wat zich vertaalt naar "snel verschijnen", heeft mogelijk te maken met het feit dat radijsjes een van de snelste groenten zijn die uitkomen in de tuin wanneer je ze als zaadje plant. 

Voedingswaarde van radijzen

Over de hele wereld blijven radijzen een populaire groente. Ze bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamine C en verschillende andere vitamines en mineralen. Ook bevatten ze een paar minder bekende fytochemicaliën zoals indolen, die ontgiften. Maar ook de krachtige antioxidanten flavonoïden zeaxanthine, luteïne en bèta-caroteen.

 

De radijs bevat evenzo een belangrijke isothiocyanaat-antioxidant, genaamd sulforaphane, een bewezen kankerbestrijder. Ze verwijderen bilirubine uit de lever, voorkomen geelzucht en voeren andere gezonde taken uit zoals:

  • het zuiveren van nier- en urineweg systemen,
  • het reguleren van de bloeddruk,
  • het verlichten van congestie,
  • het voorkomen van ademhalingsproblemen zoals astma of bronchitis.

Om je volgende salade op te fleuren en tegelijk van een aantal gezonde voordelen te genieten, koop je een bosje radijzen en verwerk je ze in je salade. Lekker, gezond en pittig!

Hieronder vind je een recept voor een lekkere, pittige salade met radijsjes:

Peultjes, radijzen en limoen salade

Ingrediënten:

  • 2 kopjes peultjes, ingekort en gehalveerd
  • 3 kopjes gele wasbonen, bijgesneden en in stukken van 2,5 cm gesneden
  • 3 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • ½ kopje verse koriander, gehakt
  • ¼ theelepel zout of naar smaak
  • Vers gemalen peper
  • 1 bosje (ongeveer 10 stuks) radijs, in dunne plakjes gesneden

Bereiding:

  1. Stoom de peultjes in 2 centimeter kokend water tot ze knapperig zijn - ongeveer 4 tot 5 minuten. Leg ze daarna op een bakplaat bekleed met een papieren handdoek.
     
  2. Stoom de wasbonen tot ze knapperig zijn - ongeveer 5 minuten. Voeg ze bij de peultjes. Plaats alles in de koelkast tot ze gekoeld zijn - ongeveer 20 minuten.
     
  3. Klop limoensap, olie, koriander, zout en peper in een grote kom. Voeg radijzen, erwten en bonen toe en meng alles goed onder elkaar. Doe er zout en peper bij naar smaak.

 

Serveer de salade koel. Smakelijk!



Ontdek meer

Nieuwsbrief


Blijf op de hoogte van de laatste activiteiten.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Deze website gebruikt cookies

Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst.

Meer informatie over cookies