5 gezonde zomersnacks

Voeding   |  5 gezonde zomersnacks

Yes, zomer! Een terrasje hier en een barbecue daar, en tussendoor… een gezonde zomersnack. Klinkt als veel werk? Dat hoeft het zeker niet te zijn. Want dankzij de zon krijg je wel je portie vitamine D, maar ook die andere vitamines heb je tijdens de zomer echt nodig.

Daarom geven we jou 5 gezonde zomersnacks om de zomer gezond door te komen! 

Waterijsje met citroen en gember

Wanneer de temperaturen de hoogte inschieten, grijpen we graag naar verkoeling. Voetjes in koud water, plons in het zwembad of de schaduw opzoeken. Maar ook ons lichaam heeft inwendig nood aan verkoeling.

Een fris drankje en een ijsje zijn dan de eerste dingen waar je aan denkt. Maar is dat dan wel gezond? Jawel! Dankzij dit receptje zorg jij voor een gezonde verfrissing van je lichaam.

Voor 8 tot 10 waterijsjes heb je volgende ingrediënten nodig:

  • 7 cm verse gember geschild en fijngehakt of geraspt
  • 8 dl water
  • 170 g palmsuiker (gemaakt van kokosnectar)
  • 75 ml versgeperst citroensap (ca. 5 citroenen)

Zo maak je de waterijsjes

  1. Doe de gember, het water, de palmsuiker en citroensap in een kleine steelpan en breng alles aan de kook. Laat het zacht koken tot de suiker is opgelost. Neem vervolgens de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
     
  2. Giet het mengsel af door een fijne zeef en druk met de achterkant van een lepel hard op de stukjes gember om al het sap eruit te persen.
     
  3. Daarna vul je de ijsjesvormen en laat een halve centimeter over aan de bovenrand. Zo kan het mengsel uitzetten tijdens het bevriezen. Steek er dan de stokjes in en leg de ijsjes in de vriezer.     

Gedroogde fruitsnacks

Stukjes gedroogd fruit dienen perfect als gezond tussendoortje. Handig is dat je ze overal mee naartoe kan nemen. Onderweg, naar het werk, of op school, iedereen geniet van deze knapperige fruitsnacks.

Het hoeft ook niet te vervelen, want je hebt deze lekkernijen in heel wat soorten: kokos, ananas, appel en zoveel meer!

Waarom gedroogd fruit?

Gedroogde vruchten zijn een echte aanrader omdat ze veel vezels bevatten. Die vezels zorgen dan weer voor een goede stoelgang en zijn goed voor de hart- en bloedvaten.

De aanwezige antioxidanten in gedroogd fruit beschermen daarbij ook de goede cholesterol (HDL) en werken ontstekingsremmend.

Tip: gedroogd fruit is een uitstekende vervanger voor snoep (ook bij kinderen). Het is zoet, lekker en boordevol vitamines, mineralen en vezels.

Banango smoothie

Vergeet de cocktails, verwelkom de smoothie! Banago klinkt niet alleen zomers en hip, maar is ook lekker, gezond én verfrissend.

Deze smoothie is trouwens een uitstekende bron van vitamine A, C, B1, B2, B6, B12, foliumzuur, calcium, kalium, magnesium en fosfor.

Wat heb je nodig voor de Banango smoothie voor 2 porties (500ml)?

  • 1 rijpe banaan
  • 1 rijpe mango
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 200 ml halfvolle melk
  • 3 el kwark

Voeg alle ingrediënten samen in je mixer en laat alles goed draaien, zodat je geen stukjes meer ziet.

Tip: Dien op met ijsblokjes en een hip rietje!

Griekse prikkertjes

In de zomer eten we graag een fris slaatje. Maar soms hebben we geen zin om al die groenten te wassen en te snijden. En toch willen we genieten van die frisse portie vitaminen… Dan zijn er de Griekse prikkertjes!

Met wat kerstomaatjes, een plantje basilicum en heerlijke mozzarella kaas kom je al een heel eind.

Weetje: Tomaten bevatten een kleurstof genaamd lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Stikstofdioxiden zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen.

Prik al de ingrediënten op een tandenstoker, en klaar! Als afwerking giet je nog een scheutje olijfolie over de prikkertjes. Niet alleen lekker, maar ook super gezond!

Want olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E.  

Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

Havermoutkoekjes

Ondertussen bestaan er al honderden variaties havermoutkoekjes. Deze koekjes bieden dan ook veel mogelijkheden om af te wisselen met welk fruit je eraan toevoegd.

Onze favoriet is een havermoutkoekje met banaan, amandelen en kokos.

Ingrediënten voor 12 koekjes:

  • 2 bananen
  • 100 gr havermout
  • 35 gr amandelen (gehakt)
  • 40 gr kokos
  • 20 gr kokosvet

Zo maak je de heerlijke koekjes

  1. Oven voorverwarmen op 180°C
  2. Plet de bananen met een vork
  3. Voeg er vervolgens alle droge ingrediënten aan toe en meng ze goed onder elkaar tot je een mooi geheel hebt
  4. Smelt het kokosvet en meng dit ook onder het “deeg”
  5. Daarna maak je 12 hoopjes van het deeg op je bakplaat (waar je eerst een vel bakpapier op legt) en druk de hoopjes wat plat met een lepel

De havermoutkoekjes kunnen nu de oven in voor ongeveer 15 minuten. En smullen maar! 


Terug naar het overzicht

Blijf op de hoogte