Dag van de Chocolade

Voeding   |  Dag van de Chocolade

De ‘Dag van de chocolade’ mag dan geen officiële feestdag zijn, vieren doen we het toch! Op 13 september eet je zonder schuldgevoel die reep chocolade of de chocoladesoufflé op. Maar wat weet je eigenlijk over chocolade?

De chocolade mythes

Chocolade maakt je gelukkig

Er wordt wel eens gefluisterd dat je gelukkig wordt van chocolade te eten. Omdat er in chocolade bepaalde voedingsstoffen zitten die stresswerend werken en antidepressieve eigenschappen bezitten.

Voor een deel klopt dit wel, maar die stoffen zijn in een danig kleine mate aanwezig in de chocolade die we weten, dat het niet die stoffen zijn die zorgen voor dat opwekkende gevoel dat we krijgen. Neen, daar helpen de aanwezige koolhydraten bij.

Chocolade geeft je acné

Laten we duidelijk zijn, acné is meestal het gevolg van hormonale veranderingen. Tot nu toe bewees nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek het verband tussen acné en chocolade.

Is chocolade gezond?

Flavonoïden

Flavowatte? Flavonoïden verdunnen het bloed en bevorderen de uitzetting van de bloedvaten. Daardoor daalt het risico op hart- en vaatziekten. Moeten we nu massaal chocolade eten? Helaas… Hoewel cacao een belangrijke bron van die flavonoïden is, vind je die stof niet in grote hoeveelheden terug in chocolade.

In bittere chocolade zitten nog de meeste flavonoïden. Maar witte of melkchocolade bevatten er nauwelijks of geen. Flavonoïden vind je ook terug in blauwe bessen, appels en sojabonen.

Vitaminen en mineralen

In witte en melkchocolade tref je vitamine A en B12 aan. Die zorgen voor gezonde tanden en beenderen. Cacao en donkere chocolade bevatten ook veel vitamine B. Die vitamine B is belangrijk voor de aanmaak van bouwstoffen voor het lichaam.

In chocolade tref je ook heel wat mineralen zoals koper, magnesium, mangaan, zink en ijzer aan.

Chocolade smullen, maar met mate

Na het lezen van bovenstaande uitleg denk je nu misschien dat het gezond is om veel chocolade te eten. Toch vormt chocolade geen onmisbaar onderdeel van een gezonde voeding. Niet voor niets bevindt chocolade zich in de restgroep van de voedingsdriehoek.

Naast de flavonoïden, vitamines en mineralen bevat chocolade ook veel suikers en verzadigd vet. Dit zorgt dan weer voor allerlei hart- en vaatziekten.

Zoals bij alles geldt hier ook ‘overdaad schaadt’. Dus smul af en toe wat chocolade, maar met mate! 


Terug naar het overzicht

Blijf op de hoogte